Uit de financiële wereld                                                                        

In deze maandelijkse rubriek belicht ik steeds een ander financieel onderwerp. Deze keer: 'senioren en financieel advies'.

Veel senioren met vermogen (hetzij in de vorm van een eigen woning dan wel ander vermogen) vragen zich vroeg of laat af wat nu eigenlijk verstandig is om te doen: ‘de woning verkopen en gaan huren of toch een andere woning kopen? Is het verstandig om te gaan schenken? Wat als ik in een verzorgingshuis terecht kom? Moeten er nog zaken (notarieel) geregeld worden die ons later van pas kunnen komen? Hoe ziet mijn inkomen eruit wanneer ik gepensioneerd ben?’

Allemaal vragen die grotendeels met elkaar te maken hebben en invloed hebben op elkaar. Het is vaak lastig om deze vragen te beantwoorden. In deze column licht ik een aantal van de genoemde punten toe omdat in de praktijk blijkt dat senioren vaak met deze vragen rondlopen en niet direct weten waar ze het antwoord kunnen vinden.

  1. Levenstestament: in een levenstestament legt u vast wie uw financiële, medische en persoonlijke zaken zal regelen als u dit zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld ten gevolge van een geestelijke aandoening. Tevens wordt geregeld op welke manier die persoon dat zal doen. Zo houdt u – op voorhand- zelf de regie.
  2. Kopen of huren: wanneer u in het bezit bent van een koopwoning met veel overwaarde dan kunt u overwegen deze overwaarde te verzilveren. Dit kan door 'simpelweg' te verkopen. Maar steeds meer banken bieden u ook de mogelijkheid een deel van de overwaarde te gebruiken, ‘op te eten’. U blijft dan wel in de woning wonen, maar u heeft wat meer financiële armslag 'om leuke/ extra dingen te kunnen doen'. Het nadeel van verkoop en het verhuizen naar een huurwoning is uiteraard dat de maandlast, die nu relatief laag is, vervangen wordt door een (veelal) hogere huur. Verkoop van de woning geeft u veel financiële ruimte en biedt u de mogelijkheid uw vermogen op de door u gewenste manier te gebruiken.
  3. Schenken: schenken zorgt er weliswaar voor dat uw vermogen kleiner wordt, maar u zorgt er daardoor wel voor dat zowel de erfbelasting bij overlijden alsmede de eigen bijdrage bij eventuele opname in een verzorgingstehuis vermindert. Het overgrote deel van de mensen heeft bijvoorbeeld liever dat hun vermogen bij de kinderen terechtkomt dan bij de fiscus of bij een zorginstelling.
  4. Lenen aan kinderen: lenen aan de kinderen in de vorm van bijvoorbeeld een hypotheek kan ook een goede optie zijn. U krijgt een hogere rente over uw spaargeld dan wat de bank u nu betaalt en voor de kinderen is deze rente meestal fiscaal aftrekbaar.
  5. Inkomen bij pensionering: lang niet iedereen weet hoe zijn of haar pensioeninkomen eruit ziet. De overzichten die de pensioenfondsen verstrekken zijn vaak moeilijk leesbaar, de belastingheffing verandert en er komt AOW bij. Ik maak graag voor u inzichtelijk hoe uw pensioeninkomen eruit ziet.

In een vrijblijvend gesprek licht ik bovenstaande graag toe en komen ook zaken als opname in een verzorgingshuis en de gevolgen van overlijden (nabestaandenpensioen, erfbelasting etc.) aan de orde.    

Benieuwd wat ik voor u kan betekenen? Bel of mail mij eens voor een vrijblijvende afspraak. Ik ben bereikbaar op 06-83333432 of op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geert Jan Haringsma

www.gjhfinancieeladvies.nl

Erkend Financieel Planner/ Erkend Financieel Adviseur                                

© 2024 GJH Financieel Advies | Vergelijkingskaarten | Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Links
Back to Top